#WeMakeItRock

Förra året gick 10 miljoner svenskar på någon form av föreställning eller konsert.

Ungefär 230 000 personer arbetar i Sverige med kulturella och kreativa yrken. Det är noga räknat 5,3% av alla sysselsatta. Det är lika många som i byggindustrin och tre gånger så många som inom flygindustrin.

Det finns 45 000 företag i Sverige som jobbar med scenkonst: teater, dans och musik.

Bara inom musikbranschen finns det fler än 100 000 musikskapare i Sverige. Och den svenska musikbranschen sysselsätter drygt 10 000 personer – anställda eller egenföretagare.

Av musikbranschens inkomst kommer ungefär 2 miljarder kronor, 19 procent, från försäljning av inspelad musik. 25 procent, knappt 2,7 miljarder kronor, kommer från upphovsrätt som bakgrundsmusik, live och från utlandet.
Över hälften – 56 procent – kommer från konsertintäkter, cirka 6 miljarder kronor.

Från mitten av mars till maj i år rasade intäkterna från konserter med 90%. I somras var konsertintäkterna noll.

Att artisterna drabbas vet och förstår alla. Men man glömmer lätt bort att större delen av de som jobbar inom scenkonst är dolda. De som syns är artisterna som står på scenen. Men det är bara en liten del av de som jobbar med en uppsättning.

En mindre konsertlokal eller pub engagerar färre artister, men konserten skapar i genomsnitt fem till sex ytterligare arbetstillfällen för allt från scenarbetare och ljustekniker till städare, oräknat alla de indirekta jobben i form av ökade taxiresor, restaurangbesök och hotellnätter för publiken.

De stora konsertarrangörerna, som har djupa plånböcker, klarar sig alltid. De kan dra nytta av korttidspermitteringsstöd vid sidan av en god soliditet och finansieringsmöjligheter via kapitalmarknaden.

Men för de allra flesta kommer 2020, och kanske också 2021, inte bara att vara “ett hack i kurvan”.

Det är lätt att glömma bort alla de osynliga som nu inte längre har något jobb.

Källor:
CreARTive – Sveriges inkubatorer för konst och kreativa näringar
Musiksverige – intresseorganisationen för musikbranschen
Svensk Scenkonst – bransch- och arbetsgivarorganisation för professionell scenkonst
Myndigheten för kulturpolitiska utvärderingar och analyser
Tillväxtverket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *